Wednesday, 7 May 2014

MENU 2 (KUEWTIAW HAILAM)

Assalamualaikum,

Entry autopost.

Malas nak mengadap lappy lama- lama. Kalau tunggu mengadap baru nak update maknanya sebulan sekali laaaaaa..

MENU 2 ( Kuewtiaw Hailam)


Bahan :
~ Kuewtiaw 1/2 bungkus (rendam buang minyak2)
~ 4 ulas bawang putih (cincang)
~ 2 keping halia
~ 1/2 bijik bawang besar (mayang)
~ Kicap secukupnya
~ 2 sudu sos tiram
~ 2 sudu tepung jagung
~ Sayuran ( sawi, kobis, babycorn, carrot, dan sebagainya)
~ Ayam, fishball, chicken ball dan sebagainya

Caranya :
1. Panaskan minyak 2 sudu then tumiskan 2 ulas bawang putih cicang. Terus masukkan kuewtiaw. Kemudian masukkan kicap 3 sudu. Kacau hingga warna sekata. Angkat dan ketepikan.

2. Untuk kuahnya, tumis 2 ulas bawang putih, bawang besar, halia. Kemudian masukkan ayam.

3. Bila ayam setengah masak, masukkan sos tiram dan seterusnya air mengikut jumlah kuah yang diingini, dan tambah kicap masin dan manis hingga kuah jadi hitam. Hehehehehe...

4. Perasakan dengan garam dan masukkan sayuran dan akhir sekali bancuh tepung jagung untuk pekatkan kuah. 

Gitu aje la Kuewtiaw Hailam aku punya resepi yang simple. Tak pedas sebab untuk kanak-kanak setahun makan. If nak pedas boleh tambah cili api atau sambal kicap atau sebaginya. 

Memang dibuat simple resepi mudah dan cepat untuk mempelbagaikan makanan santapan anak.

p/s : kuewtiaw boleh gantikan dengan bihun dan sebagainya

Salam sayang,

1 comment:

Lydia Miza said...

Oooo aisyah punya eh, ingat nk hulur kat akak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...