Friday, 6 December 2013

GULAI KUNING IKAN TENGGIRI

Assalamualaikum,
Haaaa harini buat pertama kali aku wat lauk gulai. Sebelum ni pernah buat tapi bukan wat sendiri. Bukan apa, aku tak reti sikit bila bab menggunakan santan ni. So bila tanya mak mertua macam mana, terus cuba sendiri kat rumah.
sumber foto : masakan.asia
Gambar sendiri tak sempat nak snap. Dah siap makan baru teringat nak amik gmbr. 
So pinjam aje la. Tapi resepi sendiri. 

Gulai Kuning Ikan Tenggiri
Bahan-bahan :
5-6 ketul ikan tenggiri (taburkan 2 sudu makan garam halus dan perapkan selama 2 hingga 3 jam sebelum masakkan)
6-7 ulas bawang merah *kisar
2-3 ulas bawang putih *kisar
10 bijik cili api (merah) *kisar
1 inci halia *kisar
1/2 inci lengkuas *kisar
1 sudu makan cili boh/cili kisar
1 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu kecik serbuk kunyit
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat
5-6 cawan air

Caranya :
1. Panaskan santan + air hingga mendidih (sentiasa kacau hingga didih) jangan tinggalkan.
2. Bila dah mendidih terus masukkan bahan kisar + cili boh + rempah kari + serbuk kunyit dan kacau perlahan dalam 2 minit atau mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan (basuh dahulu saki baki garam). Bila dah masukkan ikan, tak perlu kacau sangat dah.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Siap!!

Kalau lah aku tau mudah macam ni, dah lamaaaaa aku buat tauuu!!! Itulah orang kata, tak cuba tak tahu!!

Salam Sayang,

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...