Friday, 2 May 2014

MENU 1 (WEDGES HOMEMADE)

Assalamualaikum,
Dah masuk bulan Mei.. Diam tak diam baby pun dah nak masuk 6 bulan. Alhamdulillah doc scan katanya baby hero pulak kali ni. Aisyah pun dah masuk setahun 2 bulan. Gigi baru 7 batang, mulutnya banyak, kaki pun baru 'dapat'. Mengejar aje lah ayahnya. 

Bila dah aktif berjalan ni, makan pulak tak nak. Yang dia nak makan juz benda yang dia boleh pegang. Tak suka disuap. Berpeluh kita buatkan makanan tapi semulut dua aje yang dia mahu. Yang lain semua ke mulut ibunya. Hehehe.

So, alternatif kena cari untuk kenyangkan perut anak. Ada la jugak beberapa resepi yang google dan derhaka sikit- sikit mengikut keperluan dan bahan-bahan yang ada kat dapur. 

Mungkin ramai ibubapa yang mengalami masalah yang sama. So boleh lah share resepi- resepi yang mudah untuk tarik perhatian anak makan. 

MENU 1 (WEDGES HOMEMADE)


Bahan :
~ 2-3 biji kentang sederhana besar (ikut suka)
~ 1 sudu besar tepung gandum
~ 2-3 sudu besar tepung jagung
~ secubit garam
~ secubit serbuk lada hitam (optional)
~ secubit serbuk kunyit (optional)

Caranya :
1. Semua bahan tadi di gaul sebati kecuali kentang.
2. Kupas kentang dan potong wedges (6 potong)
3. Salutkan kentang dengan tepung tadi rata2.
4. Kelembapan kentang akan membuatkan tepung melekat padanya.
5. Letak dalam bekas dan sejukbekukan 1jam- 2jam
6. Goreng hingga keemasan.

p/s : wedges ni Aisyah suka sebab dia boleh pegang. Slalu makan kat KFC tapi rasanya masin dan pedas sikit so Aisyah tak suka. 

p/s : if ada cheese powder boleh la taruk skali :)

Salam Sayang,

1 comment:

Lydia Miza said...

Nmpk sedap.. Nk buatlah klu rajin nnt:)

Ingatkan ada bubur jagung kat sini. Ahaks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...