Monday, 30 January 2012

KISAH BENAR : DITIPU KERANA BLACKBERRY (JUAL BELI ONLINE)

Yuhu!! Assalamualaikum...

Hemmm... Arini aku ( nak guna ganti nama diri aku lak pas ni, mudah ) nak kongsi sikit cerita pasal kes penipuan di alam maya ni. Penipuan yang menzalimi orang yang tak bersalah, dan bersenang lenang dengan kezaliman tersebut. Ambik lah ikhtibar dan berhati2 dengan KISAH BENAR ni...


Berlaku awal tahun 2012, Januari 2nd kalau tak silap. Sahabat aku, Suria ( bukan nama sebenar) tetiba aje teringin nak tukar henpon blackberry. So dengan perasaan membara nak tukar dah 2, 3 kali dia ajak aku ke Mydin Mall, nak survey harga hp tu. Harga second hand punya Bold, dalam RM550-RM650 macam tu la.

Beberapa hari lepas tu, dia diam2 bukak website pengiklanan yang pemes di Malaysia ni iaitu mudah.com. Usha punya usha, ada la orang offer henpon BB tersebut dengan harga RM 550. Suria sangat hepi, hajatnya mungkin akan tertunai untuk memiliki BB. Lantas tanpa berfikir panjang, Suria menghubungi penjual berkenaan dengan details yang dipaparkan. Nego punya nego, dapat lah harga RM500. Penjual tersebut betul2 nak pakai duit time tu. So, dapat kurang harga setakat harga tu aje la. 

Deal!!

'U boleh buat payment la kat no. akaun i, then akan pos kan barang kat U...'

Suria dengan tak sabar, mintak no akaun penjual tersebut untuk di 'bank in' kan duit bayaran sebelum barang di poskan... Apa yang meyakinkan Suria ialah....

'Kalau U ragu2, i boleh poskan barang dulu, then i scan resit pos, i akan attach pic tu pada email U, then boleh la U buat payment secepat mungkin...'

Wah, bagusnya... Then esoknya, satu SMS diterima untuk menyemak email, resit pos dah di emailkan menandakan 'barang' telah dipos pada Suria. Yup! memang terpampang resit pos laju telah discan, tercatat nama pengirim, alamat pengirim, no hp pengirim. Semua betul! Dan ruangan penerima tercatat nama, alamat, dan no. hp penerima. Tepat! Dan yang penting, cop poslaju! Sah! memang telah diposkan! 

Duit di 'bank in' kan! RM500 tunai!

Waktu tu hari Khamis, Suria kasi alamat opis. So, Ahad ni ( Ganu ) baru keje. Dia terpaksa tunggu 3 hari lagi untuk memiliki BB. Tanpa rasa curiga, tanpa rasa ragu2. Dan tanpa rasa instinct apa2 pun. 

Ahad menjelma....

Pukul 9, masih belum sampai. Pukul 10 pun masih belum sampai barangnya. Then pukul 12... Suria cek no siri resit pos dan cek online. Memang sepatutnya dah sampai. Tapi agak pelik, alamat yang dikasi dari Kota Bharu, Kelantan. Tapi on9 punya cek adalah dari Rawang! Then Suria call pejabat pos cawangan Kuala Terengganu....

'sepatutnya barang tu dah sampai cik, sebab semua posmen dah keluar hantar surat dari pagi tadi lagi...'

Then tak lama lepas tu, baru la salah seorang pekerja opis tersebut datang hantar satu bungkusan atas meja Suria. Oh! barang depa hantar direct ke Unit HR. Patutla lambat....

Tapi......

Bungkusan tu, meragukan Suria.

(pic hiasan ) pinjam pic dri SINI

Kecik sangat! Logik ke BB duk dalam kotak kecik macam tu? Selamat ke? Tak terhentak ke?? Hati Suria mula berdebar2 lah! Takot nak bukak... Risau BB barunya tu dah pecah berderai.... Risau BBnya rosak!

Kotak dibuka dengan nervous....

Sah! Suria ditipu... Suria menerima kejutan buat kali kedua. Kali pertama tentang size kotak, dan keduanya tentang 'barang' yang berada di dalam kotak tersebut. Bukanlah sebuah henpon BB, tapi....


Sebuah buku nota a.k.a notepad yang harga tak sampai pun RM2!! Kejam !!! Dan sehingga sekarang no.hp yang dihubungi tak dapat dikesan! Dan statistik menunjukkan terlalu banyak kes penipuan di mudah.com. Mereka dah salah gunakan medan pengiklanan untuk kepentingan diri sendiri...

Di sini saya sertakan nama dan no. ic serta no akaun maybank penjual yang kejam tu. If anda nak berurusan dengan insan tersebut, hati2 lah. 

Nama : THILIPKUMAR A/L YEJAIKOMARI
i/c : 850814025970 (fake no. ic, coz no akhirnya 0 (genap). So, WANITA...
Maybank : 164146507097

p/s : Dan kepada insan tersebut, if U nak saman i sebab dedahkan nama U, ic U, dan no akaun U, silakan.... Kami dah buat police report pasal U...

10 comments:

pha is said...

dunia sekarang... kira nak duit je....

Cik Chenta said...

pha is : yup! sanggup menzalimi org lain utk diri sendiri

hamzah ian said...

pergh.. itu pasal aku tak suka perniagaan internet.

harap mangsa bersabar. mungkin ada hikmah

zulfikar hazri said...

lain kali kena ingat, beli brg internet mesti COD, ada barang ada duit.

kalau beli jeans bundel setakat rm20 ok, takde hal.. tak ralat sangat

Cik Chenta said...

mejah : huhuhu bkn rezeki dia kan...


zulfikar : tu la, ini 500 kot.... kesian dia ...

fRaMe+LenSeS said...

tak baik la depa ni. wat main. igt senang ka nak dapat waet? benci aa orang camni

Shah Ahmad said...

Terima kasih Allah coz saya jumpa blog ni.Pernah deal utk beli hp Blackberry torch 9800 secara online kat mudah.com...ada sorg manusia nih,nak jual.location dia kat selangor.nak post brg kat sarawak (lokasi saya). Saya mtk fullname dia,dia bagi nama tu,exactly sama dgn nama yg awak bagi..offer dia lebih kurang mcm cerita awak,harga bagi rm550,dia post dulu,pastu dia akan emailkan resit dan slip pos.pastu baru kita bank in.saya rasa x sedap hati,search lah nama dia kat google.last2 jumpa result blog ni.alhamdulillah..kalo diikutkan,hari ni dia akan pos brg tu.pagi2 lagi saya msg dia cakap x jadi utk beli...

Shah Ahmad said...

Alhamdulillah..syukur sangat2 bila saya jumpa blog ni.saya hampir2 terkena,kes yg hampir sama.saya hendak beli hp Blackberry torch 9800 through mudah.com.harga dia offer pun rm550,melalui pos.lokasi dia kat selangor dia cakap,dan lokasi saya kat sarawak.dia offer utk pos dulu,baru bank in duit.time tu saya rasa x sedap hati jugak,then saya mtk fullname dia dan address.bila dia bagi fullname dia,saya try la search kat google.last2 saya jumpa blog nih.alhamdulillah,syukur sangat2.nama dia bagi exactly nama yg awak tulis kat situ..terima kasih yerr..syukur sgt2 x terkena dgn penipu tu..

Sunah Sakura said...

takutnya...huhu...

lepas ni kena jaga2 la kan...

akak beli kete kat mudah...alhamdulillah dealer jujur dan amanah...

apexxx said...

saya pn hampir kena...trima kasih pada tuan pya blog..smoga dirahmatiNya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...