Thursday, 27 December 2012

BISKUT KACANG KEMBANG TAPI SEDAP!!

Assalamualaikum
Sejak beberapa hari lepas aku macam gian nak mengoven. Dah lama tak buat kek, dah lama tak buat benda mengarut. Mulut ni dah teringin nak mengunyah balik. Patut la muka dah mula mengembang. So tercari2 resepi yang mudah dan bahan2 yang tak payah dicari dah.

Pada mulanya nak buat Kek Coklat Moist. Tapi sayangnya serbuk koko tak ada. Nak gantikan dengan milo, tapi tetiba macam malas pulak. Pastu pikir punya pikir, nak buat Puding Roti. Tapi susu segar tak ada, roti pun tak ada. Malas nak pegi beli. Pastu ternampak biskut kacang! Yawww!!! Maka terhasil lah Biskut Kacang Kembang Tapi Sedap. Hahahaha.


Ini loyang yang kedua. Loyang yang pertama buruk gila. Tapi hasilnya hamboi, kembang sampai tak muat berhimpit2. Macam perli tuannya aje kannnn... Tapi sangat sedap! Mabeles! 

Selalu aku pegi rumah orang, Biskut Kacang diorang macam dia blend hancur gila. Bila makan dia melekat kat dalam mulut. Yang aku buat ni, macam biskut kacang kt kedai sebijik seposen tu. Rangup!. Resepinya aku amik kat blog PCM ( Pak Cik Mat ) Tapi aku ubah2 sikit.

Resepi :
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 sudu kecik baking powder. jangan terlebih nanti kembang mcm aku punya.
- 1 cawan kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya dan si kisar) jangan kisar terlalu hancur.
- 1/2 cawan gula halus
- sedikit garam
- 1 bijik kuning telur sahaja.
- untuk hiasan boleh calit kuning telur kasi lawa n letak la pape pun.

>> Cara nya campur semuanya, dan tuang minyak sehingga boleh digentel2  jadi doh. Gentel2 ikut suka bentuk macam mana, letak dalam loyang yang disapu dengan mentega or minyak. Then bakar selama 20 hingga 25 minit! Siap!! Adunan ni boleh dapat dalam 2 loyang aje. Dalam 50-60 biji.

Salam Sayang,

Wednesday, 26 December 2012

TERIMA KASIH MINYAK CAP KAPAK

Assalamualaikum
Okey hari tu masa Tok Long datang rumah sini, dia teringin nak makan Kuih Bunga Cina. So aku pun senang hati buatkan lah untuk dia. Lagipun encik rumate memang suka kuih tu. Masa raya hari tu pun hanya dia yang duk telan sampai habis. 

Bahan2nya

sebelum dibakar

Dan masa loyang terakhir, secara tak sengaja aku terpegang loyang yang betul2 baru keluar dari oven tu. Aku lupa loyang tu panas dan senang hatinya aku nak angkat. Aku tak terus campak loyang sebab takut kuih tu hancur. So letak hati2. Pedih gilaaaaaa.... Cepat2 bukak air paip, alirkan air kat ibu jari dan jari telunjuk!

Dan makcik aku yang nampak, terus cakap 'keringkan tangan tu, sapu minyak cap kapak' perhhh minyak cap kapak????? Aku mulanya macam tak yakin. Yela tangan tengah pedih, nak sapu minyak cap kapak??? Gile???? Lagi la pedih kot!!!

So aku ikutkan aje la petua diorang. Terus aku sapu. Memula sapu memang berdenyut. Kalau tak sapu pun memang berdenyut jugak. Tapi tak sampai dalam masa 5 minit pun, denyut2 tu hilang, pedih pun hilang!! Memang menakjubkan. Hahahahaha.... Esoknya langsung tak timbul gelembung air. Alhamdulillah.

Minyak Cap Kapak
pinjam pic dri BLOG INI

So kawan2, sesiapa yang terkena minyak panas ke, terkena kuali ke, kalau tak nak kulit tu keluar gelembung air, sila sapu minyak cap kapak cepat2. Serius!!! Mujarab!!

Salam Sayang,

Monday, 24 December 2012

SELAMAT HARI LAHIR KAKAKECIK!!

Assalamualaikum
Okeh semalam birthday my beloved sis, Kak Shida. Yang ke 32 tahun. Then pagi semalam kononnya nak buat video khas la. Godek2 lappy tak ada movie maker. So download cepat2. Bila dah donlod, gigih la pulak buat video kan. Alih2 bila save tak keluar pic. Keluar lagu aje. Adoi. So biar aje macam gitu.

Tadi chat dengan Kak Shida. Dia kata dia nak tengok juga video tu. Adoi, segan la pulak nak kasi tengok video yang tak jadi tu. So cari idea download screen recorder. Bila save, pic keluar tapi lagunya pulak tak ada. Huhuhuhu. So guna akai, combine video tanpa lagu tu dengan mp3 yang dah di combinekan. Huhuhuu. Akhirnya jadi juga.

Ekceli, video ni adalah projek sengal yang ke-2 untuk Kak Shida. Projek sengal yang pertama dah settle. Tapi maybe belum sampai. Dan ada lagi projek sengal ke-3 yang in progress. Tungguuuuuu hahahaha.... Seperaissss takkkk.... kikikiki...

video
So, kepada Kak Shida, SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 32. Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipercepatkan jodoh!! I LOVE YOU!!! bye bye....!!!

p/s : jangan garang2, jangan bebel2, jangan terkejut yeeee.... huhuhuhuhu.... 

MENGIDAM NASI MANIS

Assalamualaikum
Dah lama tak update. Hari Jumaat hari tu pegi rewang rumah saudara. Jumaat tu kenduri anak perempuannya. Saja la tolong2 kan. Pegi pagi, petang tu baru balik. Tu pun jenuh nak kasi alasan nak balik. Ikutkan diorang tak kasi balik sebab malam tu akad nikah. Tapi tak selesa la, baju tak bawak, tak mandi.

Benda yang aku sangat suka buat kalau kenduri.
goodies bag! i loikeee!!!

Ni pulak pelaminnya. Cantik.

Esoknya pagi2 aku datang. Tapi balik awal sebab encik rumate nak solat Jumaat. Nak kena mandi2 dulu. Rumah aku dan rumah makcik ni agak jauh la jugak. Sebelum aku balik pengantin lelaki tak datang lagi. Pukul 3 lebih mcm tu baru diorang datang. Tapi aku dah balik.

Sebelum balik aku sebenarnya teringin nak rasa nasi manis. Tapi time tu semua orang tengah sibuk. Nasi manis pun diorang belum bawak keluar kasi jamu orang. Takkan aku pandai2 nak amik 2, 3 sudu. Then after Jumaat mintak encik rumate tolong bawak balik sikit untuk aku. Tapi sayangnya dia terlupa. 

So, kesimpulannya kat sini, aku mengidam Nasi Manis. Huwaaaa, dulu2 tak pernah pulak aku suka Nasi Manis ni. Sebab manis sangat. Ada depan mata pun buat 'dono' aje. Hadoiii.... 

Salam Sayang,

Friday, 21 December 2012

RAMBUTAN PUNCA BATUK DAN SEMPUT??

Assalamualaikum
Okey memandangkan sekarang musim durian, rambutan, manggis, duku dan sebagainya maka aku nak cerita sikit pasal buah kegemaran aku. Buah pa? Semuaaaaa buah!! Tudiaaaa... Sakan aihhh... 

Memandangkan sedara2 aku ada mai tidoq sini dalam 2, 3 malam haritu maka dibawaknya buah tangan iaitu buah rambutan. Memang sukaaa sangat aku buah rambutan ni. Makan satu, satu satu satu satu tup2 habis dah. Dan aku ni kepelikan sikit kalau makan buah ni. Aku suka buang semua kulit, buh dalam bekas pastu simpan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk2 baru keluarkan dan makan. Nyum2.... Masyukkk!!

... nyum nyum

Rambutan ni banyak khasiatnya. Antara khasiat buat rambutan ialah mempunyai vitamin C, zat besi, protein dan karbohidrat. Tudia skema gila ayat. Tapi, dalam banyak khasiat pun makan banyak sangat boleh jadi semput dan batuk hokey!

Tapi!! Aku ada tips... Haaaa... Dulu aku kecik2 selalu batuk2 dan astma. So rambutan tak dibenarkan makan. Tapi ade makcik tu kasi petua, katanya boleh aje nak makan tapi kena makan jangan kasi bijinya menggelupas... Haaa?? Macam mana tu??


Bulatan HIJAU : biji rambutan yang menggelupas
Bulatan PINK : biji rambutan yang dimakan dengan elok.

So, kalau nak makan rambutan bagi yang batuk tu sila makan dengan hati2 jangan kasi bijinya menggelupas macam tu. Itu menyebabkan batuk akan menjadi. Tapi jangan la makan terlalu banyak sangat. Kang lain pulak jadinya. huh!!

p/s : entry dh lama buat tapi baru hari ni publish. esok2 ada cerita pasal kenduri saudara aku. mengidam nasi manis :(

Salam Sayang,

Sunday, 16 December 2012

LILIN APA TAK ADA SUMBU?? JENG JENG JENG...

Assalamualaikum
Hari ni makan tengahari kami ikan panggang biasa dan ikan panggang kunyit serta sotong panggang. Cicah air asam, goreng sayur sikit dan sambal tempe. Kombinasi set makan tengahari yang agak lintang pukang. Hahahaha... Ada aku kesah?? Kebetulan sedara mara ada depa nak makan macam gitu, so okey aja la kan.

Yang kelakarnya, Ayah Wan aku tu ditugaskan untuk menyalakan bara api. Rumate a.k.a husben aku dah kasi dia lilin askar untuk memudahkan dia nyalakan api nak barakan arang. Ayah Wan pulak beriya2 kata dia pandai buat. So rumate dan yang lain2 buat kerja lain. Dalam 15 minit rumate pergi tengok Ayah Wan, dia masih duk sumbat2 surat khabar dekat tempat arang tu. 

"Kenapa tak guna lilin tu? Lagi senang nak nyala api..." Kata rumate

"Owh, dah tak boleh pakai lilin tu" Jawap Ayah Wan dengan inesennya....

"Tak boleh pakai kenapa? Aritu guna okey aje.." Sambil cek2 lilin

"Sumbu tak dak!" Sambil lap peluh...

Hadoiii keraih kami duk gelak tang tu jugak bila rumate cerita. Rumate pun cerita sambil tak tahan gelak. Kelakar sungguh Ayah Wan aku ni sorang. Sampai keluaq ayaq mata.

Errr korang tau dak lilin askar tu apa? Lilin askar tu lilin yang digunakan untuk masak. Selalunya askar2 bawak lilin tu masuk hutan untuk masak dalam hutan. Kalau siapa yang pergi BTN, atau kem, atau PLKN korang mesti tau pasal lilin tu. Lilin tu memang tak dak sumbu. Bakar aje then dia akan menyala.
Gini la rupa dia. Lilin tu petak aja. Yang besi tu kira macam tempat nak buh lilin dan atas tu buh la bekas nak masak dlm hutan. Tapi aku guna lilinnya sahaja untuk nak nyalakan arang.

Huuuu gitu la alkisahnyaaaa....

ikan panggang kami.. sotong xsempat nak snap!

ikan panggang buh kunyit. nanti dalam pantang makan mcm gini aje la dengan lada hitam with nasi panas2.

lilin askar yang Ayah Wan cari sumbu tak jumpa. hahahahaha

Mungkin ada yang tertanya2 mana nak dapatkan lilin askar ni. Aku pun tak pasti kat mana. Mungkin boleh dapatkan kat kedai2 hardware kot. Ntah. Hahahaha. Aku punya ni pun rumate punya lebih2 time dia pegi berkhemah. Dia suka aktiviti2 mcm gitu. Masuk hutan naik 4x4 penuh selut2. EEuuwwww...

Salam Sayang,

Saturday, 15 December 2012

SUDAH ENAM (6) BULAN

Assalamualaikum
Emmm hari ni juz nak bebel2 tentang baby pulak. Pejam celik pejam celik sekarang dah masuk 6 bulan. Tak boleh nak sembunyikan perut ni dah. Memang dh nampak. Seluar jeans biasa memang tak leh pakai. Dan aku dh mula pakai seluar untuk mommies. Tapi masih pakai tshirt sebab baju mommies tu kembang dan membuatkan aku rasa  tak selesa. 

Baby kian aktif. Nak nak waktu malam. Sampai kadang2 aku boleh terjaga dari tidur. Seronok sangat gamaknya perut dah besar, so boleh berguling dengan bahagianya. Bila perut makin membesar, uiiiii gatalnya kulit perut ni. Kalau tak sabar, garu memang syok. Mungkin boleh juling mata hitam ni hahaha. Memang dah amalkan sapu losyen baby dan bio oil kat perut. Tapi rasa gatal tu memang masih ada.

Aku pulak makin kerap buang air. Mungkin melambung tinggi la bil air nanti. Hahahaha. Makan jangan kata la. Sumbat aje. Mengidam? Setakat ni masih belum ada makanan yang betul2 terasa nak makan. Lega hati sang rumate kan? hihihi...

Jantina baby? Ce korang teka.... Aku pun tak boleh teka lagi. Tapi Tok Long pegang2 perut, dia kata dia dapat teka. Haaaa... Tapi takmo cakap lagi la kat sini. Kita tunggu la bulan depan ke atau bulan ke 8 ke lepas scan kita tengok betul ke tidak Tok Long teka... Jeng jeng jeng....

Doakan semoga semuanya dipermudahkan hingga bersalin nanti ye... :)

Salam Sayang,

Thursday, 13 December 2012

KOSONG KOSONG!!

Assalamualaikum
Kadang2 dalam hati kita terpendam satu perasaan marah, geram, benci dan lama2 bila dipendam ia jadi dendam. Tak dak la manusia yang tak pernah rasa marah or perasaan negatif gitu kan. Bila tak mampu nak luah, tak terluah dan sebagainya, ianya lama2 makin bernanah. Gitu lah jugak dengan aku nyaa...

Aku ni sekarang sedang mengandung 6 bulan. Emosi sangat tak stabil. Kadang2 cuba kawal tapi tu laaa noh, dugaan sungguh. Bila dah kahwin, bakal dapat baby pulak tu, aku kena bersikap matang. Nak tak nak, i have to!! Buang jauh2 sikap main2. Sikap kurang sabaq. Panaih baran. Haaa tudia.

Pagi tadi, aku terbaca tweet dari Prof. Dr. Muhaya yang berbunyi... Jeng jeng jeng...

Tetiba sayu je baca dan terus mark sebagai favorites gituu!! Baca banyak kali, baca berulang2, tetiba tersenyum....

Indah kan?

So dengan ini, aku dengan seikhlas hatinya ingin mintak ampun mintak maaf dari hujung rambut hinggalah kehujung kaki seandainya ada tersilap kata, terkasar bahasa dari sebesar2 planet hinggalah sekecik2 kuman. Dan aku juga dengan berbesar hatinya memaafkan segala apa yang terbuku di hati kecik aku ni... KOSONG KOSONG okey??

Positifkan hati. Kalau boleh aku tak nak stress dalam waktu macam ni, tak nak baby dalam kandungan ni terpengaruh dengan sikap2 negatif dan perasaan2 negatif. 

p/s : buangkan yang keruh, ambillah yang jernih. benda yang kecik usahlah dibesar2kan... 

Salam Sayang,

Tuesday, 11 December 2012

RINDU SERINDU-RINDUNYA!!

Assalamualaikum
Hari ni mood ceria! Semalam pun tido agak awal sebab excited nak menempuhi hari esoknya (harini). Excited sebab hari ni aku boleh jumpa rumate! Dah 3 hari 3 malam berkeseorangan oiiii.... Jiwa gundah gulana, makan tak kenyang, mandi tak basah, tido tak lena... Penangan ketiadaan rumate disisi.

Tapi hari ni, hilang segala gundah gulana. Hope lepas ni tak ada lagi sedih2, tak ada lagi layan perasaan negatif sorang2. Tadi bangun awal, kemas2 rumah mana yang patut. Ni siap masak dah. Jap lagi mandi, pakai baju cantik2 sambut rumate balik. Dapat la kot lunch sama2. Maybe!

Dek kerana mood elok, tadi duk sapu porch kereta tetiba nampak 2 orang tu cuci longkang sepanjang lorong rumah aku. Kesian. Tengah panas. So buat sunquick letak luar pagar, kebetulan dia tengah korek pasir kat longkang rumah aku "bang, minum dulu bang...." sejam lepas tu tengok, erkk!!! licin!!! Kesian diorang. Semoga diorang dimurahkan rezeki. Amin.
Hahahahahaha!!!!
Aku lah manusia paling gembira tika dan saat ini... Rinduuuu rindu serindu rindunyaaaaa......!!!!! 

Salam Sayang,

Monday, 10 December 2012

CHECK UP BULAN KE 6 TAK JADI

Assalamualaikum
Dah 2 malam tido sorang2. Dah 3 hari berkeseorangan. Rumate out station ke Kuantan. Esok baru dia balik. Bulan lepas checkup untuk 5 bulan, kena cucuk kancing gigi. Dan bulan ni untuk bulan ke 6 kena cucuk lagi la gamaknya. Selalunya kalau anak pertama kena cucuk 2 kali. Anak seterusnya sekali sahaja.

Sepatutnya memang checkup harini 10 November. Oleh kerana rumate tak ada so aku dah call minggu lepas mintak tangguh esoknya iaitu 11 November. Memula dia kata boleh. Tadi pagi dia call cakap kena datang hari ni jugak sebab esok doktor tak ada. Haihhh... Malas nak cakap banyak, pegi aje la.

Sayunya hati pegi checkup sorang2. Dua tiga hari ni sensitip sikit la. Teruk benor penangan mengandung ni. Dah sedaya upaya cuba mengentalkan hati. Tadi on da way ke klinik pun, dia mai sebak tiba2. Dekat 5 minit jugak la duk dalam keta nak kasi muka sememeh ni elok balik.

Masuk jumpa nurse, sembang2. Dia kata memang kali ni kena cucuk lagi sekali. Suntikan tu akan menyebabkan rasa lenguh2. Macam bulan lepas la, nak angkat bahu pun susah. Macam lumpuh sebelah tangan. Sakit pulak tu. So aku bagitau kat nurse yang aku datang drive sensorang. Lama jugak dia duk pikir2. Last2 dia kata datang 12 November! 

Suka dalam duka. Yang sukanya sebab dapat elak diri kena cucuk harini. Kembang kempis hati ni sebab harini xyah kena cucuk. Yang duka nya, esok2 memang kena jugak dan agak buang masa la bersiap2 sakan hari ni. Dah la jalan sibuk. Parking payah. Apepun, dah selamat sampai rumah. 

p/s : angin apa ntah, rumate call 2 kali aku tak angkat. tunggu kali ke 3 tapi xde pulak. pastu sebak tetiba rasa bersalah.... 

Salam Sayang,

Saturday, 8 December 2012

KEMBALIKAN FACEBOOK KEPADA TIMELINE

Assalamualaikum
Sebelum ni ramai orang nak remove timeline facebook kan. Sebab tak biasa dengan rupa paras facebook yang baru tu. Termasuk la juga aku. Sangat pening dengan susun atur FB yang entah ape2. 

Tapi tadi tetiba aku rasa macam rindu nak pakai timeline. Sebab rasa macam comel aje kalau letak cover photo kannn... Macam mana nak kembalikan Facebook kepada Timeline?? Punye la susah nak search macam mana nak balik pada asal. Akhirnya dapat la. Senang saja!




Pertama sekali pi kat >> Setting >> Tools >> Extensions


Nanti kuar macam gini, dan untick!!


Dan dia akan jadi macam gini... Siap!!!

Automatik Facebook anda akan jadi Timeline balik... Sekian Terima Kasih.

Salam Sayang,

Friday, 7 December 2012

JALAN-JALAN MAKAN HANGEN

Assalamualaikum
Seminggu dah tak update blog buruk ni. Makan angin kat rumah family kat Bangi dan ke rumah mertua kat Negeri Sembilan. Dah lama tak jenguk. Lagipun nak hantar Adik Is kat  mama balik setelah seminggu lebih bersama aku. 

Bila sampai kat rumah Bangi, kat sana ada family baru aku. Means family tiri aku. Ada akak  dan abang. Excited dia tengok perut aku. Katanya kecik2 dah pregnant. Hahaha. Main raba perut, geli tahu.

Then bila aku balik rumah mertua kat Nogori, aduyaiii lagi diorang excited. Yelah last aku balik aritu perut tak nampak lagi. Sekarang dah nampak. Baby pun kekadang aktif bergerak. Alhamdulillah.

Kesihatan kami sihat. Cuma kaki aku selalu sangat lenguh2. Pastu kuat sangat sentap. Even dengan roomate sendiri. Benda kecik pun aku nak kecik hati. Kadang2 tengah tengok TV, kepala landing kt riba pastu tetiba dia bangun, itu punnn aku boleh kecik hati. Teruk kan?

p/s : Minggu depan ke klinik untuk checkup bulan ke-6. Takmo scan dah. Nanti dah masuk bulan ke-8 baru nak scan balik. Dan semalam jugak genap 6 bulan aku bergelar isteri. 

Salam Sayang,

Friday, 30 November 2012

ANAK KECIL MAIN API




ANAK KECIL MAIN API
Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita 
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Mejulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas dunia



p/s : aku suka lagu ni yang dinyanyikan oleh Arif Yazir dalam Perhimpunan Agong Umno tadi... Dan sebenarnya lagu ni ada dalam silibus Sejarah masa sekolah menengah. Form 3 kalau tak silap.

Salam Sayang,

Wednesday, 28 November 2012

KARI MAMAK STYLE!!

Assalamualaikum
Hah, amacam terliur tak? Itu adalah kari ayam ala2 mamak style. Kari Mamak Style!! Buat sendiri okeh! 3 hari lepas my rumate bawak balik 3 paket roti canai segera. So, aku la yang tukang buat kuah karinya untuk cicah. So teringin nak buat kari macam kuah nasi kandar tu kan. Pekat dan licin. Selalu aku buat mcm berhabuk sebab guna bawang kisar.

Resepi
- 1/4 ekor ayam
- 1 biji bawang besar (dihiris halus2/mayang)
- Rempah ratus sikit (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
- Daun kari
- 3 @ 4 sudu besar serbuk kari dibancuh dengan air
- Air secukupnya

Cara
- Memula tumis bawang sampai layu, masukkan daun kari sampai naik bau. Then masukkan serbuk kari yang dibancuh tadi. Tumis sampai naik bau dan masukkan ayam. Bila agak kering masukkan air secukupnya. Gula, garam dan perasa secukupnya. Siap!! Tak guna santan okeh... Sedap.

Akhirnya dapat jugak resepi kari ayam mamak style ni. Mabeles! Rumate siap kuah banjir lagi okeyy.. Hahahaha. Dia pulak macam tak caya aku boleh masak macam2. Eceh, macam2 la sangat kann. Nak kata aku pandai masak sangat tu idok le. Cuma aku jenis suka masak. Sedap ke tak sedap ke tak peduli. Janji dapat pegang kuali, pegang sudip... 

p/s : Ikutkan hati hari2 nak buat kek, tapi takmo makan. Nak kasi jiran2 nak kasi kawan2. Boleh macam tu??? Hehehhe.

Salam Sayang,

Tuesday, 27 November 2012

ABANG? AWAK? ABANG? AWAK?

Assalamualaikum
Heee... Ingat tak entry2 sebelum ni aku duk ber'abang'-'abang'? Sebelum2 ni duk cerita perihal suami dengan ayat husben, asben, en.suami, en.laki, pastu lately 'abang' kan? Heeeee....

Sebab ape aku bahasakan 'abang'? Aritu aku ade blogwalking. Ade la akak tu wat entry tapi bahasakan 'abang2' gitu. So, aku rasa sangattt suwit lah! Hape lagi, aku pun join sama kakak tu ber 'abang'. Hahahahaha.... tettttttt!!

Padahal in reality, aku tak panggil abang pun. Kikikiki. Aku panggil awak awak je, kalo xmo kasi ketara sangat aku edit ayat kasi sopan. Dalam WhatsApp or msg je aku berani taip 'abang' hahahahaha. Aku segan sebenarnya nak panggil abang. Rasa nak tampar je muka laju2. Rasa mcm romantik terlebih la pulak kan. 

Dia bahasakan diri dia abang lah. Tapi kadang2 saya. Dia panggil aku, ermmmm.... Ade lah! Hahahaha. Dan aku pulak bahasakan diri aku dengan nama aje. Heeee... Aku rasa, suami aku tak perasan pun yang aku tak panggil dia abang. Ke saja dia buat tak tau? Hurmmm.... Okey gak dia tak pasan pun, tak de la aku keras lidah sangat nak panggil kan. Maybe suatu hari nanti. Hehehehe...

p/s : ntah ape nak malu sangat kan. aku pun tak tau. bila nk panggil abang aku terus rs nak panas muka pastu nak tergelak. pastu dah jadi gagap! huh...

Salam Sayang,

Monday, 26 November 2012

SUAMI AKU USTAZ

Assalamualaikum
Tetiba semalam tergerak hati nak baca novel SUAMI AKU USTAZ. Baru sekali baca. Pastu tu kawan pinjam. Alih2 semalam bukak, mak aihhh.... Berterabur!!! Sayang sangat sebab buku tu baru sekali baca okey!! Buku lain xde pulak jadi mcm gitu. Huhuhuhu...


Then jenuh la membebel pastu dengan sedaya upaya lekatkan balik dengan salotape. Pastu tampal gam lagi. Huwaaaa... So, jadi la macam gini. Tetap terjelir keluar walaupun dah salotape dan dah game. Sedih.

satu2nya buku yang membangkitkan nafsu untuk kembali mengadap novel 
setelah hampir 8 tahun tak bukak novel!

p/s : tak kasi kata kedekut, dah kasi mcm gini lak jadinya. 

Salam Sayang,

Sunday, 25 November 2012

TELUR KEMBAR

Assalamualaikum
Semalam rasa bosan. Tak tau nak buat apa. Then tetiba bukak peti ais nampak telur sebakul yang pegi beli barang2 dapur haritu. Dan timbul lah idea nak buat apam polkadot. Tapi asben pernah merungut, apam polkadot kecik sangat. Tak puas kunyah dah habis. So, dengan bijaknya aku nak buat apam polkadot versi bapak jin! Hahahaha... 

Tapi biasalah, nak buat tapi malas. Buat dalam bekas bulat lutsinar mcm orang jual bubur tu, dapat 6 bekas. Malas nak corak, juz letak pewarna dan celoreng2 pakai chopstick. Rupa memang tak ada, tapi rasa tetap sama. Malas nak snap pic sebab time tu hp tengah cas. 

Nak dijadikan cerita, masa nak pecahkan telur pertama tetiba terkeluar 2 biji kuning. Means telur tu kembar! Wahhh 1st time ni tengok. Bagitau kat asben, tapi dia tak kasi guna. Dia suruh buang. Yang aku ni pulak degil nak guna. Then bila dia kata " Ha, ikutlah. Kalo jadi kembar elok tak pe, tapi kalo jadi pelik2 kang susah..." huihhh terus buang telur tu dalam sinki.

Bukan ape, tengah mengandung ni tak boleh la pelik2. Kalau boleh elak, elakkan. Tapi semua tu ketentuan Allah. Kalau benda dah nak jadi, nak buat mcm mana kan. Tapi kalau boleh elak tu elak la. Walau orang kata berpantang maut sebelum ajal or ajal maut tu ditangan tuhan tapi jangan la duk terbaring tengah jalan pulak. Kan?

mcm ni la rupanya telur tu, tapi bukan aku punya...
credit to BLOG INI

Salam Sayang,

Friday, 23 November 2012

DI SINI TIADA LAGI KEDAMAIAN - OGY

Assalamualaikum
Tadi duk tengok Galaksi TV9, last2 cerita tu ade siar lagu dari Fauziah Dato' Haji Ahmad Daud nyanyi lagu ni. Tak tau tajuk apa lagu sempat hafal sikit liriknya dan dapat hint tajuknya DI SINI TIADA LAGI KEDAMAIAN, tahun 1982. Liriknya sangat susah nak cari dan sempat taip mana yang faham. Sangat sesuai lah dengan perang kat GAZA ni. Bait2 liriknya agak sedih la... Lirik dah videonya ada dibawah TQ.

DI SINI TIADA LAGI KEDAMAIAN
Tersentak dari lamunan disuatu pagi yang indah
Terdengar halus tangisan anak2 terbiar
Di bumi nan gersang ini perang kian berpanjangan
Kemana **** kemanusiaan

Rundingan demi rundingan dari kota ke kota
Tetapi di bumi ini berterusan sengketa
Anak kehilangan ayah, isterinya jadi janda
Yang hanya kelihatan wajah hampa

Dan di sini kita masih juga berpesta
Minuman serta makanan terbuang dan melimpah
Di sini kita lupa ada yang kelaparan
Juga kadang-kadang lupakan tuhan

Terbaca diruang papar dan mendengar berita
Negara- negara besar cuba menunjukkan gagah
Diadili **** kita supaya bersengketa
Rakyat yang tak berdosa menjadi mangsa

**** (tak pasti liriknya)


video
Salam Sayang,

BILA TERLEBIH RAJIN

Assalamualaikum
Dah jadi satu kebiasaan pada aku bila duk rumah sorang dan tengah boring aku akan cari tempat untuk aku geledah. Kadang2 aku geledah halaman rumah, cabut rumput mana ada, siram pokok, geledah almari cari baju yang dah tak nak pakai, susun balik baju2 yang berselerak (kantoi hahahaha). Kat dapur pulak aku tukar bekas garam gula, letak dalam bekas baru. Yela bila dah bosan sangat kan.

Dan petang semalam aku godek almari/rak kasut kat luar. Dah penuh sangat dah kotak2 kasut aku, mama, kakak, asben sume. Ada kotak yang kosong, ada kotak yang terisi. Kasut lama yang masih elok tapi dah rosak. Sayang! Ada juga kasut yang dah buruk tapi masih boleh dipakai. Yang buruk tu la sebenarnya sangat selesa dipakai. Sebab kerap sangat pakai so jadi buruk. 

Dan ternampak pulak kasut ni. Hahahaha. Aku beli tahun lepas. Tapi tak pakai sangat sebab terlalu tinggi dan susah nak tekan minyak bila drive. Dan tak sampai hati nak pakai bila dengan kawan2 sebab kawan2 sume pendek mcm aku gak. Hahahaha. Kang kesian pulak diorang.
- Kasut macam ni pakai dengan jeans skinny sgt smart okeh!
- Dan bila pakai kasut macam ni, langkahlah dengan yakin, 
jangan teragak2 kalo tak org akan nampak anda mcm pelik!
- Dan bila berjalan jgn fikirkan ttg kasut! Jalan je... 
Jangan nak malu2 n sembunyikan kasut anda...

(aku penah jumpa org ni, dia punya pergerakan mcm pelik. berjalan mcm malu2, mcm takut2, mcm segan2. aku pelik, nape dia mcm tu?last2 baru aku pasan tentang kasutnya. hahahahaha... kasutnya cantik! tp mybe dia tak biasa pakai. so dh jadi pelik!)

Asben cakap, kasut ni kalau baling kat anjing pun boleh mampos. Hahahaha. Ni pertengahan tahun depan baru boleh pakai balik. Huhuhuhu. Hope masih elok lagi.

Salam Sayang,

Thursday, 22 November 2012

CINTA PERTAMA VS CINTA TERAKHIR

Assalamualaikum
Tadi pagi my mum call. Cakap my ex boyfren a.k.a bekas pakwe dulu2 tu call mama, nak no hp aku. Nak jemput kenduri kawin dia bulan depan. Hurm, dah 2, 3 hari ni aku asyik melayan lagu jiwang rock kapak. Tetiba dapat berita ni, ape lagi, terkenang2 pulak zaman bercinta2 dulu. Best kan?

1st time naik motor
Namanya F. Uih F, baru aku perasan, ex aku dah 2 orang nama huruf F, even my asben pun F jugak. Hahahaha. Dia pakwe aku zaman poli. Banyak lah kenangan. Yela budak yang sebelum ni ibarat 'katak di bawah tempurung' tetiba bebas. Indahnya dunia. Pastu bercinta pulak. Ibarat berada di syurga. Dengan dia jugak la aku 1st time naik motor. Dengan kaki terkangkang kat belakang sebab risau kaki tersepit kat roda. Helmet pun aku tak reti pakai. 

Jadi kuli
Dengan dia jugak lah aku dengan rela hati jadi kuli kiriman order housemate bila pegi pasar malam. Beger xmo bawang tapi mayonis lebih la, laksa takmo cili api la, nasi kerabu takmo budu la, nak tambah itu ini la. Tapi masuk telinga kanan kuar telinga kiri. Orang pesan murtabak, aku pi beli apam balik.   Ingat lagi housemate aku pesan ayam goreng. Aku buh ayam goreng dalam helmet (buat mcm raga). Balik2 helmet housemate dia habis bau ayam. Memang silap besar la diorang kirim kat orang tengah angau. 

Midnight
Dengan dia jugak lah 1st time aku tengok wayang berduaan dengan lelaki midnight. Naik motor ke Jusco. Sampai traffic light baru perasan selipar lain sebelah. Malas nak patah balik, dia belikan aku selipar. Dan selipar dia kasi tu jugak lah buatkan aku licin bila turun escalator Jusco malam tu. Biasa la midnight mana benda tu gerak dah. 

Orang Pertama
Dia la orang pertama yang aku bawak jumpa family. Kenalkan. Bajet serius la tu kan. Ku sangkakan dia bukan monyet, rupanya beruk kelaparan. Then lepas tu, aku tak serius dengan sesiapa dah. Pernah bercinta juga, tapi aku tak amik serius. Sehinggalah aku jumpa suami aku ni. Kiranya kami menjalinkan hubungan memang untuk kawin secara serius. Dia nak cari isteri dan aku pulak nak cari suami.

Arghhhh banyaknye kenangan cinta pertama. Betul kan orang kata, Cinta Pertama susah nak lupa. Betul tak? Tapi masing2 dah ada kehidupan sendiri. Yang ada cuma kenangan. Kalau masa boleh diputarkan balik pun, aku tak nak putarkan. Aku sangat bahagia dengan sekarang. Sangat!
p/s : walaupun abang bukan cinta pertamaku, tapi aku syukur dia sah menjadi cinta terakhirku... Terakhir dan semoga untuk selamanya.... Love u!

Salam Sayang, 

Wednesday, 21 November 2012

TERIMA KASIH PAKCIK!!

Assalamualaikum
Petang semalam bawak Adik Is pegi jalan2. Kesian dia boring duk umah kan. Nak pegi melantak McD, KFC tapi smua kena boikot. So bawak la ke Pantai Teluk Ketapang nu ha... Tengok pantai, tengok kapal terbang. Tapi tak singgah pun. Jalan2 amik angin aje. Tapi ada satu kejadian yang membuatkan aku berterima kasih kat pakcik tu.... Haaaa....

Camni, petang semalam masa on da way nak gi sana, tengah syok sembang2 dengan asben tetiba ada sebuah waja potong kereta aku sebelah kanan bersaing mcm nak lumba tu dan kasi isyarat tangan. Muka dah pakcik2, sekali tengok macam polis tak pun JPJ. Tapi personal car la. Aku cuak! Apehal pulak pakcik ni. Dalam otak aku banyak kemungkinan terlintas. Mungkin nak ajak gado, mungkin dia marah asben bawak slow tapi duk line kanan. Tapi nak bawak laju mcm mana lagi depan ade kereta? Tak pun mungkin tak pakai seatbelt?

Aku masih blur sebab terkejut. Peluk Adik Is kuat2. Then asben kasi signal berhenti kat tepi tapi kereta tu dah terus aje. Rupanya pintu belakang kereta kami tak tutup rapat. Fuh, nasib baik Adik Is tak duk belakang. Asben tak perasan sebab lampu warning tak menyala pun. Tapi nasib baik dia cepat tangkap apa yang pakcik tu nak kasitau. Kalau tak mau dia pecut aje! Ha itu aje ceritanya. Hehehehe...

Tapi perihatin la jugak pakcik tu. Walaupun tindakan dia tu boleh buat aku sakit jantung. Huhuhuhu. At least sebelum potong tu kasi la hon dulu. Tapi apa pun, pengajaran, sebelum masuk kereta pastikan semua pintu rapat ye!

TERIMA KASIH PAKCIK!!!

p/s : dan tak pasal2 asben kena bebel free... haaa, itu lah cuai lagi...

Salam Sayang,

Tuesday, 20 November 2012

TWILIGHT PUNYA PASAL

Assalamualaikum
Haihhh malu maluuu... Minggu lepas baru belajar macam mana nak download movie. Terpikir2 movie apeee lagi nak donlod so tingggg datang idea nak donlod movie TWILIGHT yang 1st dulu. Movie zaman jepun dulu now baru nak donlod. Aku google dan dapat tahu ada 4. Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn. Semalam baru aje tengok Twilight separuh. Baru aje kenal dengan Isabella dengan Edward Cullen. Hari ni baru nak sambung tengok lagi separuh. 

Tapi sejak 2, hari lepas duk tengok kawan2 post kat FB pasal BREAKING DAWN... Dorang kata best! Aku malas la nak amik port sebab kat sini xde wayang pun! Dalam otak aku duk pikir movie hape pulakk laaa BREAKING DAWN ni kannn... Maklumlah banyak sangat movie yang kuar sekarang ni.

Dan tadi ade la member wasap aku cakap dia dapat tiket free untuk cite TWILIGHT! Ehhh aku pun terpikir bukan ke twilight tu cite dah lama yang aku duk tengok semalam? Takkan kuar wayang lagi kot??? Then dia kata yang baru laaaa... Haaa??? Kuar baru lagi means yang ke 5!! Tajuk apeee????? Dengan senang hatinya dia cakap sila GOOGLE!! Hampeh sungguh.

Dan sungguh memalukan, rupanya yang ke-5 tu la BREAKING DAWN PART-2!! Ohhh baru aku paham, BREAKING DAWN yang orang duk sebut tu rupanya cite TWILIGHT laaaaa... Part 2 punya... Ceh, malu sungguh!! Ketinggalan kan?? 

p/s : orang len dah layan ke 5, aku bru nak start tengok 1st punya!

Salam Sayang,

Monday, 19 November 2012

NANGKA LAGI

Assalamualaikum
Hari ni terbangun lambat sikit. Semalam tido asyik terjaga pastu tersedar diri sendiri berdengkur. Mak aih... Kuat gila! Kroohhhh Krehhhh.... Ni sume gara2 selsema kot. Tak sedap tekak. Hope tak jangkit kat Adik Is. 

Alih2 tadi lunch time asben balik bawak nangka dengan buah dokong? Dokong tu buah dia macam langsat, duku gak. Tapi rasa dia manis mabeles dari langsat dan duku.
suka korek2 nangka dalam kulit dia. macam main explorace je kannn...

Aritu dah belikan sebab aku mengidam nak makan. Hari ni bawak balik lagi. So, ape lagi, makan aje laaaaa....

Salam Sayang,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...