Wednesday, 23 January 2013

LENGGANG PERUT??

Assalamualaikum...
Uiiii lamanya tak menaip... Rasa janggal pulak, tetiba. Hahahaha.... Tapi nak taip apa? Waduhhh ni yang payah ni... Bila tak mo menaiop, idea mencurah2. Bila nak menaip, blur nak taip apa. Idea2 yang sebelum ni pun rasa mcm dh basi kalau nak cerita. K la, kita nak cerita pasal majlis solat hajat hari tu.

Minggu lepas hari Jumaat, malamnya kami sekeluarga buat majlis solat hajat dan tahlil sikit kat rumah. Then buat makan2 sikit. Aku tak buat 'melenggang perut'. Eh, apakah maksud melenggang perut tu? Perut peknen kena melenggang2 ke? Kena pusing ke? Melenggang perut ni juz adat melayu je. Kira tok bidan nak betulkan kedudukan bayi, then nak tahu jantina bayi. 

Dengar kata, depa guna buah kelapa. Golek2 kat perut then bidan akan pecahkan kelapa tu. Bukan pecahkan atas perut tapi kat tempat lain la. Kalau air kelapa tu meleleh, means pompuan. Kalau air kelapa tu memancut keluar means lelaki. Hahahaha... Betul ke tak, tak tau la kan. Itu orang zaman dulu2 je buat. Now dah tak buat kot. 

So, kami sekeluarga tak buat yang itu. Juz buat solat hajat la semoga semuanya dipermudahkan. Pastu buat makan2 sikit. Panggil orang masjid. Dalam 50 orang gitu. Then jiran2 tetangga. Apa yang aku respect kat rumate aku ni, walaupun dia masih baru duk kat sini, semua orang dia kenal. Alhamdulillah, ramai jugak jemaah masjid yang sudi datang. Tulaaaa tak sia2 selalu pergi masjid kan. Hehehe...

Majlis sederhana, namun sangat meriah. Jiran2 pun sporting datang tolong sume. Terima kasih kepada semua yang terlibat. Jasa baik ampa tak dapat ceq dah balaih... 

p/s : minggu depan masuk 8 bulan :)

Salam Sayang,

4 comments:

najihahfara said...

selalu tengok agama lain yang buat kan.

kiera'sakura said...

"Kalau air kelapa tu meleleh, means pompuan. Kalau air kelapa tu memancut keluar means lelaki."

tergelak beso kami baca yg nie :p

MR & MRS MAKMUM said...

semoga baby sehat ~

MR & MRS MAKMUM said...

semoga baby sehat ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...