Sunday, 31 March 2013

ANTARA HOSPITAL KERAJAAN DAN SWASTA

Assalamualaikum,
Hospital Kerajaan (HK) atau Hospital Swasta (HS)?? Dilema kan? Orang kata HK layanannya sangat teruk. Nurse garang, doc kalut tapi murah/free. HS pula layanan tiptop, selesa. Cuma bayarannya mahal. Mana nak cekau duit? Kalau klinik panel, untunglah. Kalau tak? Pasrah aje la. 

Kalau pengalaman aku bersalin hari tu, aku bersalin ni HK (Hospital Sultanah Nur Zahirah, K.Trg). Company Encik Rumate memang panel klinik bersalin swasta memandangkan memang dia bkn gov sector. Tapi kami yang nak bersalin kat HK. Sebab anak sulung. Takut berisiko. So, macam mana layanan HK tu ye? Kalau 100% markah penuh, aku berani kasi 80%. 

Kita tak boleh la nak bandingkan HK dengan HS. Memang layanan HS jauh lebih baik. Tapi sepanjang aku berada di HK, layanan mereka pun boleh tahan. Risau juga nak mintak tolong apa2 takut kena tengking or kena marah. Tapi Alhamdulillah, semuanya baik2. Nurse, sister, doctor semuanya baik2 belaka. Tapi mungkin kata orang kebetulan aku tak 'kena' or aku tak try masuk 3rd class. Tak tahu lah kan. Hope depa layan semua pesakit terutamanya ibu2 mengandung ni sama rata tak kira class berapa. 

Tapi nasihat aku, kalau nak pi HK.....

Jangan Banyak Songeh
Maksud aku, jangan nak selesa macam duk kat rumah. Means jangan merungut2 cakap tilam keras ke, baju tak cantik ke, nasi tak sedap ke. Tilam semuanya sama. Kalau depa kasi tikar duk atas lantai baru boleh nak komplen. Baju pun sama jugak. Kalau depa kasi baju org lain elok tapi baju ampa lutsinar baru lah nak komplen pun. Nasi tak sedap, kalau depa kasi beras satu pot bkn nasi, baru nak komplen. 

Cakap Elok2
Setengah orang, mentang2 la nurse ni yang kena layan depa, hamboi bukan main tengok nurse sebelah mata aja. Kena la ingat, kita nak mintak tolong orang, so mintak la dengan elok2. Kalau kita elok mintak tolong, elok la depa layan kita. Depa pun penat juga kerja walaupun tu memang tugas depa, tapi kita kat rumah pun layan anak2 or budak2 kecik yang tak dengar kata pun kita panas juga kan. Inikan depa penat layan pesakit2 yang macam2 kerenah.

Jangan Berlagak
In case ampa boleh masuk ward 1st class or ampa layak masuk 1st class tapi ward penuh dan terpaksa masuk 3rd class. Jangan la berlagak sangat. Seolah2 ampa layak masuk 1st class so ampa kena dilayan macam tuan puteri. Jangan gitu, kalau ampa sakit depa juga yang akan tolong ampa. Sapa lagi? Kalau ampa berlagak sangat, sapa pun sakit hati kan? Nanti time ampa sakit, sapa mau layan?? Sapaaa?? Haaaa...

Bila tempat ramai macam tu, nurse pun tak cukup tangan nak layan. So harap bersabarlah. Lainlah kalau tak ada pesakit tapi ampa depa takmo layan. Andai kata ampa wife pada engineer ka, wife pada pegawai ka, or ampa sendiri yang pegawai kerajaan ka, bila time sakit, status ampa tak boleh nak kurangkan sakit tu. Nak2 kalau nak beranak. Sakit habaq anggg!!! Tak dak la if ampa ni pegawai, sakit tu boleh kurang. Tak dakkkk... 

Gitu la noh. Kalau rasa berlagak sangat dengan status ampa, pi laaaa specialist kannn... Kata pegawaiiiiiiiii... Apadahal HK ni kannn. Specialist baru ada class. Tak gitu? 

p/s : kepada kakitangan2 Hospital Sultanah Nur Zahirah K. Terengganu, terima kasih tak terhingga diucapkan atas layanan sepanjang berada di ward bersalin berkenaan. hope diteruskan. kepada mak guard2 ward 1, terutamanya yang jaga pintu masuk utk 1st class tu, jangan garang2 sangat noh. Consider la sikit pelawat2 yang dtg dari jauh tapi tak dapat masuk. Consider la ye...

Salam Sayang,

5 comments:

kiera'sakura said...

mak guard nie memang selalunya garang2 huuu

rasanya zaman skang nurse semua dah tak garang mcm dlu, kami pi check up kt gov pun diorang layan baik ada jugak senyum banding dengan pengalaman org lepas2 kan.

kmi x kisah bersalin kt HK sekali pun cuma bila terfikirkan aurat kita kalau dokte lelaki terus kena pk byk kali. tatau la nk ckp cm mana. mmg la org kata kalau dah nak beranak tak pk dah laki ke pmpuan yg dok depan 'tutttt' kita tue tapi bila pk aurat haishhhhh terus sakit kpala!!!!!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kat tempat lain tak tau tp kalau kat kampung halaman akak kulim sana.. seram nak check in dengan perangai nurse2 majoriti bermulut hancing. adik akak baru tukar sana. tp dia PA, jaga pengarah hosp kulim.. dia sendiri bgtau tak larat nk dengar komplen pasal nurse kat sana. memang turun temurun nurse hosp kulim yg mulut puaka.. tp akak bersalin kt hosp sg buloh.. ok je. Akak dok 2nd class je tp nurse2 ok je. ada yg offer nak tolong ke toilet & tanya selesa ke tak..

Mrs. Abi said...

kiera : emmm tu la memula mmg pikir mcm tu, tp if xramai yg bsalin boleh request nurse ckp tp memandangkan rmai so bantai aje... nurse kata kalo kawin time musim org kawin, branak pun musim org beranak hahahaha....

kak sue : kdg2 nurse yg senior2 la yg mulut puaka... huhuhuhu...

Lydia Miza said...

Doa moga segalanya mudah tu perlu. Kdg2 plan nk ke HS kena gak le HK. Layanan mmg la sgt berbeza tp sakit sama je. Haha, cuma kat HS kalau sakit mereka bantu kurangkan sakit dgn pelbagai cara yang mereka rasa perlu. Haishh sakit bersalin sgt la nikmat ye awin?

tenku butang said...

hospital kerajaan punya nurse x friendly..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...