Tuesday, 7 August 2012

SEGALANYA TENTANG RAYA


Assalamualaikum,

Kesihatan raya
Hari ni dah 18 Ramadhan. Terasa lama pulak tak menaip tentang diri sendiri. Selama 18 hari puasa ni, belum miss sahur walaupun sehari. Kesihatan alhamdulillah. Semua baik2 saja. Cuma pening2 tu tak boleh nak elak. Cover2 dengan minyak cap kapak aje. Satu2 nya minyak yang paling wangi aku rasa waktu ni. Hehehe...

Persiapan raya
Persiapan raya tahun ni, biasa2 aje. Walaupun agak excited nak beraya dengan gelaran isteri and mom to be. Hehehe. Dah bantai baju kurung moden yang dah siap (macam jubah tapi ada shape2 gitu). Encik husband pulak katanya tak nak. Dia nak pakai baju melayu time nikah aritu aje. So, kena beli baju yang sama kaler. Alah, putih aje pun. Kasut belum beli lagi. Takpa, sempat...

Kuih raya
Setakat ni dah buat sejenis saja. Bunga Cina/Dahlia. Atas permintaan encik husband. Veteren kan? Hehehe. Buat satu adunan, dapat satu bekas aje. Tapi tadi bangun sahur, tengok dah licin dah bekasnya. Amboi suka benar dia dengan kuih tu. Takpa, nanti boleh buat lagi. Tapi kena buat lewat2 sikit. Kang habis lagi =.='. Then nak buat Almond London jugak. Kalau ada masa lebih, boleh buat kuih lain jugak. :) 

Duit raya
Hah!! Tahun ni, buat pertama kalinya aku kena siapkan duit raya. Tahun2 lepas  mana la cukup duit lagi. Tahun ni have to la. Sebelah family sendiri tak tau la mcm mana. Majlis kat kedah belom proceed lagi. Tak kisah la raya kat mana-mana pun. Cuma excited nak beraya dengan family baru. Hurm...

Balik raya
Kita raya 19 Ogos kan, ikutkan 13 Ogos tu aku dah start bercuti. Tapi encik husband tak konpem lagi. Kalau tahun lepas, esok nak raya, hari ni dia masih ada kat opis lagi. Haaaa... Tahun ni macam mana pun entah. Ikut aje la. Janji beraya kat kampung. Merempit malam raya pun best juga kan? Sambil pasang lagu 'Balik Kampung' kuat2. 

Okey, setakat ini dulu hal2 raya. Raya anda bagaimana puleee... Kat maneee... Dengan sapeee... Hehehe... tata!

Salam Sayang,

14 comments:

Citarasa Rinduan said...

Semua bestttt.
Skrg sis y rasa excited. Tambah bc kisah kamu

tapikan.. Tang majlis kedah tu. Sis rasa fuhhh yo.. Xsabar

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

selamat menyambut hari raya buat isteri encik abi dan bkl ibu yg comel ni...

jg diri elok, kasut cr yg selesa dan tapak bergetak ye..jgn yg licin, bahaya.duit raya tuk akak jgn dilupa..hak3..

sekian saja bebelan utk hari ini.tata titi tutu

Mrs. Abi said...

majlis kedah tu maybe buat kenduri kecik2 aje kot... sbb xde kerjasama sdara mara lah... ntah ape la citenye

Mrs. Abi said...

kak lydia : slamat hari raya jugak buat akak :) alamak, telupa pulak pasal kasut tu... baru ingt nk cri wdges gitu...hhahhaahaha...ok kena cri yg flat la gini ye...hahahahaha

duit raya, no komen... hehe

kiera'sakura said...

kite start keja dh kena spend kasi duit raya... huhuhuhu...

raya first taun nie kat umah husben erk? slamat beraya :D

Mrs. Abi said...

kiera : xtau lagi mcm mana...hehehe...tp kalau dh balik bangi umah abah n mama, xjauh dh nak pi n.9 pun...

ayut said...

ap yg best ek...mmm..dah bli kuih raya gan Yui jela..pastu len kmas2 je..hihihi.tp excited gak tunggu raye ni.apa pon time blik raya 17 hb tu baru la cbuk sesibuknya nak bt apa2 pon.huhuhu

Mrs. Abi said...

ayut : tu la...mcm awal lagi nk wt persiapan... last minit nnti baru la kalut...hehhe

-gedek! said...

kampong kat mana ni?

hati2 kat jalan raya tau...

Jaga2 lobang / lopak kat jalan tu... maklumpah 'mother to be'

Mrs. Abi said...

uncle gedek : kmpung sy kat kedah... husband n.9 hehe... xleh nak merempit la ni ye... jaga2 lobang...

nur amalina athman said...

beraya kt kg mana tahun ni?

Mrs. Abi said...

mina : mybe n.9 sbb my mun beraya kt bangi... so dh dekat... kedah maybe raya ke 3 bru gerak ke sana... :)

Iffah Afeefah said...

amboi

skng esaited kumpul kad raye je

awin nk kasi? haha

Mrs. Abi said...

iffah : xdak bajet kad raya...malas nk beratur beli setem...hehehehe....kalau la dekat sampul kad raya tu dah ada siap2 setem kan best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...