Thursday, 2 August 2012

AISKRIM BUATAN SENDIRI... SEDAP WALAUPUN TAK JADI


Hari tu ada duk tengok Kakakecik dengan Kak Lydia Miza buat eskem buatan sendiri. Dah lama nak buat tapi tiap kali pi kedai mesti lupa beli susu segar. So semalam pegi beli barang dapur list siap2 susu. Semalam terus buat. 


Resipinya amik dari Kak LM. Thanks akak sudi kongsi. 


Bahan2 dia : 
- 1 tin susu pekat manis (500 g) - aku guna 3/4 tin aje.
- 1 kotak susu segar (300 ml)
- 1 tin air suam (guna tin susu pekat tadi)
- 2 sudu ovallate
- 1 biji telur
- perasa


Campur semua pukul pakai mixer sampai kembang dan likat. Sejukkan. Makan.

Kak LM guna susu Dutch Lady, tapi aku guna Goodday. 
Sebab Dutch Lady bau susu kuat sangat. 
Goodday ni kurang sikit bau susu nya :)

Ini Kak LM punya eskem... Aku konon nak buat belang2 macam gini la... 
Tapi hancussss harapan....


Ini aku punya. Sebelum dibekukan. Nak belang2 tapi jadi macam ni. 
Ntah kemana hilangnya perisa strawberry tuh. 
Geram sungguh! 


Haaa, ini real aku punya selepas dibekukan. Bahagian atas jadi hancur gitu. Tapi tekstur dia lembut. Tapi bahagian bawah keras! 
Mungkin sebab aku mix sekejap. 
Sebab tu adunan eskem tak jadi belang2 
dan tak likat aku dah tuang...!


Yang pastinya.... SOOooooooDAPPPPP!!!


credit to : KAK LYDIA MIZA

Salam Sayang,

4 comments:

nur amalina athman said...

lepas ni boleh laa cuba..:)

Citarasa Rinduan said...

Bab marbel jer kot y fail. Tak per. Lps nie bt 2 colur sure jd hebat

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ooo sbb tak putar lama kot.agaknya lps ni klu putar lama dan dia likat awin lapis dia takkan bercampur sbb dia likat mcm kita wat puding pelangi tu. janji sedap.lain kali awin cuba lagi cam kak shida wat perisa jagung tu ke..akak tgk pun terliur

Iffah Afeefah said...

wahh tak cube lg

ritu buat aiskim oreo mat gebu

mnis sngt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...