Wednesday, 20 August 2014

PETAI OH PETAI

Assalamualaikum


Petai?? Salah satu feveret dari dulu hingga kini. Start makan dulu petai jeruk. Tapi baunya memang ohsem laa.. Nak nak if petai jeruk tu dah lebih dari seminggu kan. Bukak penutup bekas, je satu rumah boleh bau!! Tapi sangat sedap, sesuap nasi boleh buh sebiji petai tau... 

Sambal ikan bilis buh petai pun sodapp. Tapi petai tu buh time last-last. Kalau buh awal sangat nanti sambal tu jadi pahit. Bila buh last petai pun rangup lagi, sambal pun tak pahit sangat. 

Ha, sebenarnya nak cerita pasal kebaikan dan khasiat petai yang kita tak tahu lagi. Kawan En. Rumate cerita, yang anak dia sakit buah pinggang. Dah seminggu lebih admit ward. Tak boleh balik lagi sebab doc cakap kencing kotor. Then, ada orang bagitau dia, kalau tak nak kencing kotor makan petai.

Then dia bawak petai kasi anak dia makan. Buat ulam la kan bukan ratah. Alhamdulillah, lusa tu anak dia dah boleh balik dari hospital. Haaa, boleh la try if sesiapa nak petua kencing kotor. Lagi satu petua if kencing kotor ialah, jangan makan telor. Telor ayam ke telor itik ke, jangan makan dalam tempoh tu. Selalunya ibu-ibu mengandung la. Kena check urine kan. 

Yang aku perasan, bila aku makan petai, mesti kuat berak. Perut pun 'bergelora' macam nak membuang. Tapi okey lah, at least melawaskan sistem perkumuhan kan? Hahahaha... 

p/s : i love petaiii... sib baik tengah pantang. kalau takkk... hurmmm...

Salam Sayang,

4 comments:

Z@i Z@mR33 said...

petai mmg best nk2 yg wt ulam....mmg umph tp lps tu siap la tandas bau semacam ja...hahahaha

uncle gedek said...

amboi, cerita berak tak cover langsong!

nayfatimah rasyid said...

dating singgah dan follow

ummi aqilah (LM) said...

Err akk x pandai mkn petai. Klu buat smbl tu je la blh mkn tp hiris halus2.

Pernah kena kencing kotor dulu. Azabnya sakit smpi menitis air mata. Huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...