Saturday, 23 August 2014

PETUA MENGURANGKAN BENGKAK SUSU

Assalamualaikum,
Petang semalam ter'skip' pam susu untuk baby Harris. Gara-gara semua peralatan pam tengah steril so after that buat benda lain jugak yelah anak aku bukan sorang dah sekarang ni. So buat-buat lupa aje lah nak pam.

Alih2 rasa senak dan malamnya bengkak. Ohhh tidakkk... Serik dah bengkak susu tahun lepas masa berpantang Aisyah. Menggigil macam nak demam. Sebelum melarat terus teringat petua orang bagi untuk mengurangkan bengkak susu. Alhamdulillah sangat mujarab. Susu yang bengkak pun keluar siap boleh simpan lagi untuk stock Harris.

Ada 2 petua untuk ibu yang bengkak susu.

Cara pertama menggunakan daun kobis. 
Caranya amik sekelopak daun kobis yang melengkung tu, then amik lesung, ketuk disetiap permukaan kasi lembut sikit, then lekapkan pada breast. And Insyallah bengkak susu akan hilang. Tapi petua ni orang kata kurang mujarab bagi sesetengah orang. Sebab cara ni akan membuatkan susu kat dalam kering.

Cara kedua menggunakan ais
Ambil ais, balut dengan kain lampin or apa2 kain, tuam  pada keliling breast dan pada tempat bengkak. Insyallah, susu akan memancut keluar. Dan jangan lupa untuk standby botol. Membazir pulak if buang begitu aje. Aku menggunakan cara ais ni. Alhamdulillah sangat berkesan. Bengkak pun hilang, susu pun tak membazir.

Selamat mencuba ye!

Salam Sayang,

1 comment:

ummi aqilah (LM) said...

Ecah menyusu lg ke awin? Klu menyusu dia tumpang mewah la susu byk tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...