Tuesday, 19 November 2013

ACAR MASAK MASAM MANIS

Assalamualaikum,
Okey hari minggu aritu aku masak untuk lunch. Dah lama sangat tak masak lauk-lauk. Selalu masak mee, bihun, kuewtiaw... Diet nasi la katakannn... Oleh kerana hari minggu so masak la untuk En. Rumate ku yang tersayang... Ceeee... Menunya Ayam Masak Kicap, Sup Sayur, Ikan goreng dan Acar Masak. Lauk yang semua orang boleh buat, tapi Acar Masak? Penah dengar?

Mai ceq nak habaq mai. Hehehe. Acar Masak ni famous kat Pantai Timur tau. Aku start suka pun masa bekas pembantu rumah (time duk ngan mama) yang buatkan. Serius aku suka sangat. So, benda baik lagi elok dikongsi bersama. Hehehe.

RESEPI ACAR MASAK.
Bahan-bahan :
5 biji bawang merah (bukan bawang besar)*kisar
2 ulas bawang putih*kisar
2 sudu cili boh
1/2 cawan cuka
5-6 sudu besar gula
1/2 sudu kecik garam
3 cawan air
10 batang kacang panjang dipotong-potong dalam 3 inci
7 batang kacang bendi
1 batang timun dipotong2
1 batang lobak merah

Caranya :
1. Tumis bahan dikisar bersama cili boh sehingga kering.
2. Masukkan cuka dan seterusnya masukkan air secawan dahulu.
3. Masukkan lobak,kemudian sayuran lain selepas 2 minit.
4. Kemudian masukkan air sehingga 3/4 paras sayuran.
5. Perasakan dengan gula, garam dan ajinamoto sikit. 
6. Biarkan sehingga mendidih dan sehingga kacang panjang agak lembut.

p/s : acar ni dia masam2 manis. kalau kurang masam, tambah cuka. kalau terlalu masam tambah gula. 

p/s : sayuran optional. yang wajib timun atau kacang panjang sahaja. yang lain2 tak ada pun tak apa. tapi lagi sedap kalau ada. hehehe.

Salam Sayang,

2 comments:

Yana Libra said...

ooo, mcm tak pernah rasa lagi..biasa rasa acar biase je..

Arra Ahmad said...

kecur rasanya..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...