Saturday, 9 November 2013

ROTI JALA SIMPLE

Assalamualaikum,
Haaaa... Kali ni nak share resepi ROTI JALA pulak. Ini salah satu peberet kami sekeluarga. Senang je nak buatnya tapi yang paling malas bila kena menjala satu per satu. Itu yang lambat. Sekeping tu dalam 2-3 minit la jugak kena tunggu. So memang kena mengadap aje le.
Roti jala ni best kalau dimakan dengan Kuah Kari. Kuah Karinya boleh amik kat sini KUAH KARI MAMAK. Dan  kalau tak ada acuan roti jala boleh pakai bekas yang picit buh sos tu. Lagi senang dan kemas pakai yang picit2 tu ha. Cuma tipsnya jangan buh banyak sangat aduanan dalam tu. Buh separuh2 dulu.

Resepi...

Bahan2 :

1 cawan tepung
1 1/2 cawan air
2 sudu makan minyak
2 sudu makan susu cair (xde pon xpe)
1 biji telor
Secubit garam
Pewarna kuning (kalo xde, buh serbuk kunyit pon xpe)

Caranya :
1. Campur semua kacau biar rata kemudian tapis.
2. Picitkan aduanan dalam acuan laju2 (hehehe)
3. Bila agak2 dah masak, angkat. Tak perlu balikkan.
4. Siap!!

Senang kannnn??? Hehehehe....

p/s : resepi ni boleh la cuba bagi yang baru nak mula2 masuk dapur sbb cincai2 je. kalau yg dh lama masuk dapur, errrrr mesti korang akan kata "hape bendaaaa la share resepi mcm gini...." hehehehhee

Salam Sayang,

3 comments:

Syaz Blackrose said...

sedapnya masa makan, nak buat nye jenuh.. hehehe..

Pendekar said...

nak makan roti jalaaaaaa.....
dengkinya saya...

BLOG SAYA

MAT NOR said...

wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...