Assalamualaikum,
Sebenarnya dah lama nak buat kuih lompang. Tapi belek2 resepi ada yang guna santan, ada yang tak guna. So konpius. Tapi 2, 3 hari lepas memang teringin sangat nak buat dan nak makan. So, aku khabarkan niat aku ni pada akak2 kesayangan aku iaitu Kak Miza dan Kak Ayu.
Maka mereka pun berkongsi lah resepinya. Terima kasih sangat2 sebab menjadi dan sangat sedap!! Sangat teruja sampai terlebih kaler.... kikikiki
Resepi Kuih Lompang :
*masakkan :
- secawan air
- 3/4 gula
- sehelai daun pandan untuk wangi kemudian sejukkan.
*bancuhkan :
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu tepung ubi
- 1 sudu air kapur
- 3 cawan air
kemudian baru campurkan air gula tadi. asingkan untuk warna. kukus selama 15-20 minit. kelapa parut + gula sikit + garam sikit.
p/s : bila panas dia lembik sikit. tapi bila sejuk baru pejal elok.
Salam Sayang,
10 comments:
ada org mkn panas2..pastu panik kuih dia lembik.hahaha.
sedap kan?bau dia wangi.eh pepel pun seksi!grr
sempurna kelompangannya. tahniah
kak miza : syyyhhhh hahahahahahaha memang panik pun, ingtkan tak jadi hahahaha
kak ayu : maceh kak hahahaha....
syok la depa de lompang seksi...kita ada lomsui anak dara je...hehehehe
nak kena buat lagi nie
ni lompang mak dara kak shida
sedapnya kuih lompang... done follow u dear - Noob
kaler dia menyerlah gitu hihihihi... kira tak suka sgt mkn kuih nie tue tak rajin nk buat hihihi
Hebat sgt la pandai memasak
cantiklah warna..hehe~
ohhh... sedapnya kuih lompang. baru terfikir nak cari resepi. dah jumpa kat sini! kaler pepel tu mmg seksi auwwww!!!
#salam kenal dari k.izan....jemput singgah blog diariummi~
Post a Comment