Thursday, 10 July 2014

PERKARA/BENDA WAJIB BILA ANAK DEMAM

Assalamualaikum,
Okey harini nak share pengalaman bila anak demam. Aisyah 1st demam bila nak tumbuh gigi. Kerap demam sebab lepas satu-satu gigi nak keluar. Pada mulanya risau sangat. Sebab takot jadi apa-apa kesan sebaliknya bila suhu terlampau panas.

Now, dah boleh buat preparation untuk Aisyah bila dia demam. Ada beberapa benda yang WAJIB ada dan WAJIB buat bila anak demam... 

1. TERMOMETER
Benda ni sangat perlu! Kat rumah aku ada 3 termometer digital. 1 letak kat rumah, 1 lagi dalam kereta in case balik kampung demam kat kampung or travel. 1 lagi dalam handbag. Suhu always kena sukat. Jangan lupa kasi pada pengasuh (beg pakaian budak).

Kadang2 setiap setengah jam aku sukat untuk pantau suhu dia sambil lap badan dan basahkan rambut. Below 38 okey lagi la if tengah malam nak pergi klinik kan. Kalau atas 38 dah mula risau. Kalau hampir 39, kena bawak pergi klinik walau tengah malam sekalipun.


2. COOL FEVER
Wajib ada. Simpan lah buat spare sekotak dalam peti ais. Kalau tak nak sekotak, satu piece pun jadilah. Tapi aku jarang buh dekat dahi Aisyah. Sebab kata orang nanti suhu panas tu naik ke kepala. So aku tampal kat belakang badan dia. Kepala dia aku juz basahkan rambut dengan air.


3. UBAT DEMAM (BONTOT)
Ubat ni pon kena ada. Masa demam dulu doc ada cakap kena simpan untuk kes kecemasan. Ubat air untuk demam biasa tapi if tengah malam suhu tinggi melampau, doc suruh cucuk ubat ikut bontot. Pastu baru datang klinik. Ubat cair if dah terbuka, after 3 bulan dah tak boleh guna lagi. Tapi ubat bontot boleh tahan. Tapi jangan la sampai bertahun-tahun ye dak?


4. BOTOL AIR MASAK
Bayi 6 bulan ke atas baru boleh minum air masak ye. Budak demam demam kena banyak minum. Selalu lah kasi dia botol air masak. Minum sikit-sikit pun jadi lah. Aisyah pun naik jemu bila aku selalu hulur botol air dia, sampai dia langsung takmo botol tu. Hahaha. Alih2 tukar botol baru nak!

5. SELALU TUKAR PAMPERS
Bila demam, badan mesti tak selesa kan? Then bila minum banyak susu/air mestilah kencing pun banyak. Sekejap aje pamper dah berat. Cepat-cepat lah tukar. Sebab suhu dalam pampers tu panas. Yelah terperap aje kan. 

Aisyah punya bila kita boleh picit pampers kat luar (rasa macam lembik jelly) aku dah tukar baru. Jangan sampai penuh baru nak tukar. Then bila tukar, sembur kat atas permukaan pampers tu dengan air, baru pakaikan pada anak. So, punggung akan rasa sejuk sikit.

6. JANGAN PAKAIKAN BAJU
Bila Aisyah demam, hanya pampers dan seluar kecik aja tersarung kat badan Aisyah. Kalau kita yang demam, kita selimut satu badan kasi peluh keluar kan? Tapi budak lain, Tak boleh suhu tinggi sampai 39 ye. Dan selalu lap badan dia. Kepala pulak bila nampak rambut kering terus basahkan rambut dia. 

Tak kisahlah tengah tido pun aku still rendam kain kecik dalam bekas, then perlahan2 ramas kain basah tu kat hujung dahi pastu baru tekapkan kain lembap tu kat dahi. Lapik bantal dengan tuala. Tapi bantal tetap basah. Its ok. 
______________________________________________________________

Haa, itulah sedikit sebanyak perihal kalau anak demam. Memang aku tak akan berjauhan dengan anak. Dan aku pun tak boleh nak tidur bila anak tengah tidur sebab kena alert suhu dia. Time tidur tu lah, nak tengok suhu, nak lap badan, nak basahkan rambut, nak tuam dahi pastu nak pikir nak masak apa untuk dia. Maklumlah kan, bila demam mesti makan pun tak macam sebelumnya.

Bagi ibu yang bekerja pulak, selalu lah call pengasuh tanya suhu anak. Kadang2 pengasuh terlupa bila sibuk buat kerja lain. Pengasuh dengan diri sendiri yang jaga tak sama ye. 

Sharing is caring!! With love muah muah!!

Salam Sayang,

4 comments:

uncle gedek said...

kalau suami demam?

dia nak manja dengan isteri la tu... hehe

ummi aqilah (LM) said...

Ubat pun kena ada.. Blh terus bagi. Cool fever dulu mmg akk simpan tp bila doktor kata x elok guna terus x beli lg dah. Mahal .. Jimat dah x yah beli. Ekeke

Kira Sakura said...

cool fever tu kami buh kat celah ketiak dgn celah peha dia je sebab tula orang kata x elok.

baru tau ubt montot tu blh buh sndiri tapi kalau simpan pun ummi is takut nak jolok masuk nguuuu

masa dokte buat pun pandang tempat lain

Pn Sheila said...

apple cider pun baik tuk bby demam. salam ramadhan salam kenal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...