Assalamualaikum,
Tadi pagi kuar pegi klinik. Then pegi beli sikit2 baju nak wat raya. Orang ramai jugak tapi tak seramai dekat2 nak raya jap lagi. So, baik beli siap2. Segar bugar mata bila tengok lelong2 sale sampai 50%. Yang monyok encik husband yang kena beratur kat kaunter, hehehee haruslah bayar sekali kan....
Balik dia suh buatkan yang dia request. Kuih raya BUNGA CINA. Bahan2 semua dia dah beli 3 hari lepas. Aku aje bertangguh. 1st time nak buat, rasa tak yakin. Tapi cuba jugak lah. Nampak macam senang aja.
belum dibakar...
picit pun ade kecik ada besar...
siap tadaa!! pink putih... lawa tak?? ehehehe...
Ini ori punya kaler. putih.
yang hangit wajib ade. tak sah kalau tak ada.
hahahahaha...
Resipi :
- 100 gram mentega
- 90 gram gula halus
- 1 biji telur (gred A) tapi aku guna gred B
- 2 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung ubi
Caranya :
- Pukul mentega dengan gula halus sampai kembang.
- Masukkan telur. Pukul lagi.
- Masukkan tepung jagung + tepung ubi sikit2 sampai habis.
- Siap.
Untuk dapatkan belang2 pink tu. Asingkan sikit untuk dibancuh pewarna. Masukkan adunan putih sikit, pink sikit aje, putih lagi, pink lagi, selang seli... Then baru picit.
Salam Sayang,
11 comments:
waa...nk sedozen....huhu
cantik..tq adik syg.nnt akak nk cuba.lalalala
semperit..:)
yang hangit tuu mesti rangup kan..hihihi..:)
han : hahahaa alah, ini buat makan sendiri2 aje...xtau la sempat raya ke x,...hahaha
kak lydia : pstikan betul2 sihat tau kak....
mina : entah la...hahaha ini kuih rasa dia mcm kuih bangkit... dia melekat dlm mulut... org2 tua suka la ni...
ha'a, tau2..saya tak berapa suka kuih tuu.
almond london dgn coklat rice suka laa..haha
Mmg sangat rapuh dan cair bila masuk mulut.
Cuma xbest 1jag air boleh ku habiskan u sattlekan mulutku y penuh melekat kuih bunga cina nie
kikikikii.
Tapi. Mmg sedap...
wahhhh dia nampak sgt cantik bila berbelang kaler tue.. menarik menarik
ya sy tergoda skng
akak suka biskut nie tp x suka kalau kena tekan2 nie huhuhu.xde kekuatan
awin dulu xsuka kuih ni... tapi bila buat ni, tersuka pulak... habis dh pun...
Post a Comment