Monday, 25 June 2012

DILEMA BILA ANAK MAMA DAH KAWIN


Hepp!!

Dah masuk waktu lunch, so tiba lah masanya masa aku updated blog yang terkini. Dari pagi lagi aku ngadap lappy. Tak lain tak bukan, kena buat report. Dah rasa macam reporter la pulak aku ni.... Bosan.

Sambil2 buat, aku terfikir, macam mana la orang yang dah kerja lama2, yang dah kawin, ada anak2. Pagi2 kena bangun buat sarapan untuk anak2 pi sekolah, pastu pi kerja, balik petang, sapa pulak nak amik anak balik sekolah? Waktu lunch macam mana? Balik petang dah penat, bila nak kemas rumah? Nak iron baju laki, baju sekolah anak2, baju sendiri? Fuh!!! Masak bebbb masakkkkk......

Ada orang kata, memula kawin ni hidup berdua memang agak kelam kabut. Memang pun, apa yang aku rasa sekarang ni memang macam hanyut2 dalam laut. Rasa macam tengah berkursus kat mana2 je, bukan duk kat rumah sendiri. Makan tak tetap. Balun ape yang ada. Buat apa2 pun ikut mana yang sempat. 

Graf contoh shj

Macam graf ni. Ada naik, ada turun. Kalau sarapan ok, lunch pulak yang xde. Kalau lunch ok, dinner pulak yang tak ok. Semua yang dibuat rasa tak kena sebab tak ada penasihat tetap (mama). Kalau dulu, apa yang aku buat, mesti mama komen itu, komen ini. Lipat baju buruk sikit, kena komen jugak. Tapi sekarang, buat la macam mana pun, tak ada orang nak tegur. Tetiba teringat kat mama pulak :(

Kalau dulu buat apa2, rujuk mama. Mama kata ok, ok la. Gedik nk masak itu, masak ini. Tapi tanya mama boleh tak. If mama kata boleh, baru buat. Sekarang semuanya terletak pada tangan aku. Nak buat ape pun buatlah! Janji Senangkan hati suami. Dan kalau dulu, aku buat untuk menyedapkan hati aku. Nak hepi2 sendiri. Tak kisah la mama bebel sebab dapur sepah ke, ape ke. Mama kata sedap ke, tak sedap ke, janji aku suka benda tu. Tapi now, aku kena buat untuk suami.

Bukanlah aku merungut sebab kena buat untuk suami. Memang aku hepi buatkan something yang dia suka. Tapi yang aku terasa sekarang bila pengomen setia aku tak ada. Dulu rujuk mama. If tak jadi, or ada problem mama kena tanggung sama. Sekarang..............

Aku rindu mama :(

p/s : Macam ni lah jadinye bile 'anak mak' a.k.a budak xmatang gatai nak kawin! Jangan pikir kawin tu nak sedap aje... 

p/s : Ekceli aku nak taip entry pasal keserabutan dan kekalutan aku kat rumah. Tapi tetiba emo pulak... CANCEL!!!

Salam Sayang,

4 comments:

aDisH.sHidA said...

macam2 eh.....ketidakharuan la nampak nya anak mama separa matang dah kawen nie...

ieda said...

salam kenal dari akk ;)
folo sini ..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bila dah kawen kena wat semua. mama jauh..takda sape nak rasa garam masin ke tak ke..hehe.kan kan kan?

Iffah Afeefah said...

Ala kawenla mematang kita kan awin kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...