Tuesday, 19 June 2012

PERATURAN & PERJANJIAN SUAMI ISTERI, PERLU KAH?


Setiap pasangan, atau setiap keluarga mesti ada rules masing2 kan.... Contohnya kalau anak2 tak boleh berada di luar rumah bila waktu maghrib. Makan tak boleh merata2 kecuali kat dapur... Dan memacam la lagi. Biasanya peraturan ni dibuat awal2 anak2 masih kecik. Dan awal2 perkahwinan.  Bukan ape, kalau dah 3, 4 tahun kawin baru nak buat, anak2 dah besar baru nak buat, nanti dh lekat tabiat tu kan.

Hurm, ekceli bukan nak menunjuk2 tapi sekadar kongsi sikit2 pada yang baru2 kawin macam aku ni. Aku ni pun, mak mertua (umi) yang duk brain wash aritu. Dan banyak jugak la benda baru yang aku belajar dari orang2 tua ni. Salah satunya faktor disiplin. Jangan ingat kat sekolah aje ada peraturan, ada disiplin. Kat mana2 pun ada. Hidup pun ade peraturan, kena solat, kena puasa kan....

Okey, kalau yang memula kawin tu, tak payah la terlalu strict sangat dalam rumah. Ala kadar aje. Nak peringat pasangan yang bila dah kawin ni tak boleh sesuka hati aje nak buat sesuatu. Contoh peraturan yang kami dah buat emmm...

  1. Makan bersama2 adalah wajib dalam sehari. Means sekali sehari pun cukup la. Macam aku kerja, suami pun kerja so lunch kalau masing2 tak sibuk boleh la kuar makan sesama. Tapi baru 1minggu start keje after wedding aritu, kerja banyak jugak. Tak sempat nak kuar. So makan malam aje sama2. Tak kisah la masak sendiri ke, beli ke. Janji waktu makan tu mengadap muka masing2. 
  2. Mesti ada kat rumah before 12 a.m. Means  kalau masing kuar waktu malam, jumpa kawan ke, tengok bola ke, mesti balik sebelum pukul 12 malam. Tak nak pukul 1 ke, 2 ke. Kalau terdesak atau tak boleh elak, juz inform. Tak susah kan? Inform bagitau hal sebenar. Tak payah nak berdalih2.
  3. No smoking areas. Means, nak merokok tak kisah. Cuma jangan berasap dalam rumah. Nak berasap kat ruang beranda luar time hi tea petang2 boley la. Dalam rumah NO WAY. See, jangan tegas sangat dengan suami. Slow2 aje. Walaupun smoking tu peberet dia yang aku suka, tapi tak boley bagi muka sangat...
  4. Setiap hari Jumaat adalah HARI GOTONG-ROYONG. Means hari jumaat tak kerja, maka dari pagi kena bangun awal gotong-royong basuh baju, jemur, lipat, iron utk seminggu minggu depan. Yela, kami dua2 kerja. Pagi2 aku cuma sempat basuh baju, kadang2 tak sempat jemur pun. So baguskan bila weekend buat kerja rumah sama2. Iron baju kerja suami pun untuk seminggu terus. So, memalam boleh rehat2 tak perlu nak kalut2 baru nak iron.
  5. Setiap bulan masing2 kena masuk tabung vacation RM____. Hehehe ini idea aku dari dulu lagi. Bayangkan kalau setiap bulan masing2 simpan RM200 la kan, pastu hujung tahun boleh la pegi bercuti. Tak pun boleh pegi honeymoon bila anniversary kan. Boleh jugak bawak anak2 pegi bercuti ke. Tak pun kalau musim kenduri orang kawin, amik aje duit tu sikit buat beli hadiah. So, time musim kawin tak perlu pening2 kalau dapat jemputan banyak2!
  6. Celebrate besday ahli keluarga mesti sama2. Suami ke, isteri ke, anak2 ke. Mesti celebrate walaupun seketul ayam KFC sekalipun. Dan kalau boleh mesti ada kat rumah time tu. Bayangkan tiap kali ada besday, semua family gath sama2. Indah kan??

Haaa... Ekceli ada 11 peraturan yang kami buat. Tapi yang ni aje yang aku boleh shared. Lagi 5 tu tak boleh share. Hahahaha. Kang kalau share ada yang muntah darah pulak. Dan setakat ni peraturan yang ada kat atas ni no 1, 2, 3 aje yang mampu dibuat. No 4, 5, 6 belum lagi. Hehehehe... 


p/s : errr.... perlu beli rotan tak?? hehehhe


OPSSS... BARU PERASAN, BELOG SEDANG DIKEMASKINI OLEH CIK HAN... HUHUHUHU.....


5 comments:

aDisH.sHidA said...

bagus la wat peraturan mcm nie..semoga berjaya semua nya

eh share lagi yang lain tu hahaha

Iffah Afeefah said...

mmg patut wat praturan

err ske laki merokok?

puan awin ni memusykilkan la

Yana Libra said...

perjanjian tu normal la kot?

Sunah Sakura said...

cantiknya blog...

Mrs. Abi said...

kak shida : yg lain tak ley share kak...bahaya hahahahha

iffah : haah, mmg ske dia merokok tp jgn la byk sgt...hahahaha...ai kan suke yg pelik2....hehehe

Yana : normal kan? hehehe

kak sunah : mekasihhhhhhhhhh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...